Рейтинг участі українських агенцій у міжнародних креативних фестивалях сезону 2023-2024

04.06.2024

Всеукраїнська рекламна коаліція підбила підсумки участі українських агенцій у міжнародних креативних фестивалях сезону 2023-2024. За результатами підрахунку рейтинг очолило агентство Saatchi & Saatchi Ukraine. 

Кожного року на початку червня ВРК публікує Рейтинг участі українських агенцій у міжнародних креативних фестивалях. В інтересах цього рейтингу  Клуб арт-директорів України ADC*UA складає перелік фестивалів і встановлює для них коефіцієнти складності. 

Рейтинг в основному базується на списку міжнародних фестивалів рейтингу WARC Creative 100, який включає всі глобальні фестивалі, два регіональні фестивалі – Eurobest і Golden Drum, а також ADC*E Awards і Epica Awards. 

Загалом до рейтингу входять 9 фестивалів: Cannes Lions, D&AD, The One Show, LIA, Clio, ADCE Awards, Epica, Eurobest та Golden Drum. Всі нагороди розраховуються за єдиною системою присвоєння балів з урахуванням коефіцієнтів фестивалів. 

Коефіцієнти міжнародних фестивалів/конкурсів: 

Фестиваль/конкурс

Коефіцієнт

Cannes Lions     

k=10

D&AD              

k=8

The One Show

k=6

LIA                  

k=4

Clio                

k=3

ADCE Awards

k=2

Epica             

k=2

Eurobest    

k=2

Golden Drum

k=1

Система обчислення балів: Shortlist – 2, Bronze – 4, Silver – 6, Gold – 8, Best of contest – 10, Grand Prix – 15. 

До фінального рейтингу увійшли 14 агентств, які брали участь та отримали нагороди на міжнародних рекламних фестивалях. У цей рейтинг включені не тільки комунікаційні агентства, а й всі українські учасники-фіналісти. 

Рейтинг участі українських агенцій у міжнародних креативних фестивалях сезону 2023-2024 

Agency

Points

1

Saatchi & Saatchi Ukraine

600

2

Banda Agency

148

3*

Nebo ideas agency

100

3

ANGRY agency

96

4

Gres Todorchuk

68

5

Postmen

36

6

ISD Group

22

7

STARLIGHTMEDIA GROUP

20

8

Bickerstaff.734

12

 9-13

Publicis Ukraine

4

 9-13

I AM IDEA

4

 9-13

TABASCO

4

 9-13

1+1 media

4

 9-13

KYIFORNIA

4

14

provid

2

*  – місце 3* виникло за таких обставин:

Нагадаємо ситуацію: агенція Nebo ideas agency у колаборації з 72ANDSUNNY (Амстердам) створила проєкт TORRENTS OF TRUTH, який отримав 5 шорт-листів на Cannes Lions 2023. Проте через "технічні причини" в конкурсних заявках Nebo ideas agency було зазначено як клієнта, а не співавтора. З одного боку, згідно з правилами, ВРК враховує у креативних рейтингах (на відміну від рейтингів ефективності) бали виключно основному агентству, вказаному у заявках. Тому формально Nebo ideas agency не має фігурувати у цьому рейтингу. З іншого боку, розглядаючи ситуацію по суті (ВРК провела спеціальне дослідження з цього приводу), цілком справедливо вважати Nebo ideas agency повноцінним співавтором цього проєкту. Тож було прийнято компромісне рішення включити Nebo ideas agency до рейтингу, не змінюючи при цьому ранки інших учасників рейтингу. 

З початком фестивалю Cannes Lions 2024 розпочнеться новий сезон, результати якого будуть враховуватися в Рейтингу участі українських агенцій у міжнародних креативних фестивалях сезону 2024-2025. 

Рейтинг участі у міжнародних креативних фестивалях – це свідчення таланту і майстерності українських креаторів, які продовжують здобувати визнання на світовій арені. Вітаємо учасників!

З результатами попередніх рейтингів ВРК можна ознайомитися на сайті vrk.org.ua.