Ринок цифрової розробки в Україні зростає попри війну. Дослідження Digital Developers Committee

21.09.2023

Digital Developers Committee спільно з Всеукраїнською рекламною коаліцією та IAB Україна провели першу в історії індустрії оцінку обсягу ринку цифрової розробки за 2022 та перше півріччя 2023 року. 

Цифровізація є одним з головних бустерів зростання світової економіки, який допомагає бізнесу зростати швидше та ефективніше шляхом доступності товарів та послуг ширшій вибірці аудиторії. Український бізнес за часів COVID активно почав виходити в онлайн, збільшивши попит на послуги розробників. Звісно, повномасштабна війна дещо призупинила процес розвитку технологій та інтересу до них, що позначилось на діяльності компаній, що надають послуги цифровізації.

Що відбувається на ринку сьогодні – досліджував комітет цифрової розробки. 

Digital Developers Committee запустили опитування ринку, за яким були оцінені обсяги робіт та грошові обороти за напрямками: 

1. Розробки web проєктів

2. Розробки мобільних застосунків

3. Технічної підтримки цифрових проектів 

Оцінка проводилася у два етапи: спочатку було проведено опитування серед компаній, які надають послуги цифрової розробки, після чого здійснювалася експертна оцінка долі ринку. 

Результати: 

Станом на 2022 рік ринок цифрової розробки України складав 1 180 267 709 грн.

Більш ніж половину ринку (59%) належить розробці web-проєктів, 23% – це створення мобільних застосунків та 18% – технічна підтримка існуючих проєктів. 

Попри те, що більшість компаній призупинили запуск нових проєктів та зосередились на розвитку й сапорті поточних, перше півріччя 2023 року для розробників було досить плідним. Аналітика показує, що ринок отримав 659 428 123 грн прибутку, з яких більша частина все ще належить девелоперам web-проєктів. За прогнозами експертів, до кінця року обсяг ринку сягне 1 465 395 828 грн, що на 19,50% більше, ніж у 2022 році. Це зростання більше за інфляційний ріст, що загалом показує позитивну динаміку для індустрії та економіки вцілому. 

Динаміку підтверджує Максим Качан, засновник компанії Linecore: “Зараз унікальна ситуація, більше 90% наших клієнтів - це українські замовники. Ці підприємці та компанії свідомо йдуть на ризики, інвестують в розвиток своїх цифрових продуктів, в власні e-commerce проекти, в автоматизацію бізнес-процесів. Вони розуміють, що війна закінчиться і треба бути готовим до росту ринків. Ті бізнеси, які інвестують та вкладаються в свій розвиток зараз, займуть лідерські позиції в своїх нішах в найближчому майбутньому і стануть фундаментом для розвитку економіки України в поточний та післявоєнний час.” 

Мобільна розробка потроху втрачає позиції, проте технічна підтримка є як ніколи актуальною для бізнесу, оскільки в умовах турбулентності кожне підприємство намагається зміцнити та зберегти існуючу інфраструктуру. Тож передбачається також ріст попиту на експертизу в напрямку кібербезпеки, обробки та захисту даних користувачів. 

Стосовно суб’єктів надання цифрових послуг український ринок поділяється на фрілансерів та компаній. Попри те, що індивідуально зайнятих фахівців бачимо сьогодні тисячі, все ж компаніям належить значно більша частка ринку: у відсотковому співвідношенні обороту грошей – 28% проти 72%. 

Дослідження свідчить про надзвичайну живучість ринку цифрової розробки в Україні. Попри всі труднощі та виклики останніх років, цей сектор продовжує рости та демонструвати потенціал. Це є доказом того, що цифрова розробка — не просто галузь, а важливий інструмент для підтримки бізнесу та розвитку економіки в цілому. На цьому шляху нам важливо підтримувати ініціативи та розвивати якість цифрових послуг, адже це визначить подальший успіх індустрії та допоможе забезпечити її динамічний розвиток в найважчі часи. Зараз саме той момент, коли кожна компанія повинна активно долучитися до цифрової трансформації, зрозуміти потреби своєї аудиторії та надати їй ефективні рішення. Майбутнє належить тим, хто активно працює над цифровими проєктами та ініціативами, і ми віримо, що українські компанії готові до цього завдання” – зазначила Ірина Муштіна, голова комітету цифрової розробки, членкиня Наглядової Ради Всеукраїнської рекламної коаліції. 

Цифровізація бізнесу та державних послуг сьогодні – це можливість для захисту даних, зростання інвестиційних можливостей, прозорості процесів та полегшення роботи фахівців. Динамічність ринку напряму залежить від попиту, проте й якість пропозиції грає далеко не останню роль у розвитку ринку цифрових послуг. 

Дослідження проведено Digital Developers Committee спільно з Всеукраїнською рекламною коаліцією та IAB Україна, окрема подяка найбільш активним гравцям ринку: Advanced Team, Báchoo Studio, CF.Digital, Codeska, DL Agency, Hexagon Agency, Komanda, Linecore, Mavericks Agency, Seventeam, Sparkle Design, TDF, Vintage, VIS-A-VIS, Web-systems Solutions, ZIPL Web Studio, Zorelit.