ВРК закликає долучатися до змін до Закону України «Про медіа» та Закону України «Про рекламу»

29.03.2024

Ознайомитися з проєктами можливих змін до Закону України «Про медіа» та Закону України «Про рекламу» й подати свої пропозиції можна до 10 квітня 2024 року. 

Нещодавно відбувся круглий стіл «Вдосконалення Закону України «Про медіа» та Закону України «Про рекламу» слабкі місця і можливі зміни», який провели проєкт Ради Європи «Захист свободи слова та свободи медіа в Україні» разом з Комітетом Верховної Ради України з питань гуманітарної та інформаційної політики і Національною Радою України з питань телебачення та радіомовлення. 

Очільник Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Микита Потураєв повідомив, що проєкти можливих змін до Закону України «Про медіа» та Закону України «Про рекламу» сформовані на основі пропозицій як самих медійних та рекламних індустрій, так і медіарегулятора, експертного середовища тощо. 

До обговорення також була залучена Олена Андрієнко, заступниця директора з правових питань Publicis Groupe Ukraine та членкиня Наглядової ради ВРК з питань GR, правового регулювання рекламної діяльності, аналізу законопроектів, що стосуються рекламної сфери. 

У блоці щодо пропозиції до Закону України «Про медіа» учасники обговорення заслухали інформацію щодо тем: співрегулювання, реформа публічних аудіовізуальних медіа; Суспільний мовник та питання корінних народів, наглядової ради, реклами; контентні обмеження, процедура проведення конкурсу на посади членів регулятора; внесення змін до Реєстру суб’єктів у сфері медіа, реєстрація НПА регулятора в Міністерстві юстиції України та інші важливі пропозиції. 

У блоці щодо пропозицій із вдосконалення Закону України «Про рекламу» розглянули теми: маркування реклами, інформація про діяльність органів державної влади як окрема категорія, уніфікація формату обов’язкових застережень, крок до розробки правил використання систем штучного інтелекту в рекламі, усунення неузгодженостей між загальними та спеціальними нормами закону. 

Матеріали круглого столу з пропозиціями щодо змін Закону України «Про медіа» та Закону України «Про рекламу» можна переглянути на сайті. 

Подавати свої пропозиції щодо змін до Закону України «Про медіа» та Закону України «Про рекламу» на email: k_kult@rada.gov.ua.
Встановлений строк – до 10 квітня 2024 року. 

Повний реліз прес-служби Апарату Верховної Ради щодо круглого столу – за посиланням.