Рейтинг медіа агентств ВРК 2019. Перший дзвінок

05.04.2019

Всеукраїнська Рекламна Коаліція закликає всіх бажаючих взяти участь у щорічному рейтингу медіа агентств, що входять до складу ВРК.

Рейтингування агентств відповідно до білінгів, проводиться за результатами досліджень, що здійснюються дирекцією ВРК.

Під білінгом на рекламному медіа ринку розуміється сума керованих агентством клієнтських рекламних бюджетів. Тобто в це поняття входить як безпосередньо грошовий обіг агентства, так і бюджети, які агентство тільки планує, а купівлю медіа клієнт здійснює самостійно або через інше агентство. При цьому, у разі, якщо планування клієнтських бюджетів здійснюється одним медіа агентством, а грошовий обіг проходить через інше агентство, то такий білінг зараховується двом агентствам, але з різними коефіцієнтами.

Методика досліджень та збору даних базується на основі даних моніторингу незалежних компаній для таких медіа як: ТБ, ТБ спонсорство, Зовнішня реклама, Радіо та Преса. Оцінка інтернету відбувається на базі окремо розробленої методології з урахуванням поточного стану розвитку інтернет ринку та можливостей моніторингу. Перед публікацією рейтингів обов’язковим є круглий стіл для обміну думками з низкою провідних учасників білінгових рейтингів.

Основними етапами дослідження є:

Визначення середньозважених знижок за різними медіа каналами в залежності від розмірів клієнтського бюджету.

Збір даних від агентств і їх верифікація. Всі медіа агентства повного циклу, члени ВРК, надають в дирекцію ВРК на умовах конфіденційності, в формі, що не порушує NDA, дані моніторингу реклами і самозаявлення по немоніторинговим медіа каналах, з розподілом по медіа, за видами послуг (баінг, планування, комплекс), часу кампанії для кожного зі своїх клієнтів.

Отримана зведена таблиця стає предметом обговорення експертів, що представляють найбільші медіа агентства, які задають зустрічні питання і звіряють отримані відповіді зі своїми внутрішніми даними і знаннями.

Отримання підсумкового ранкінгу медіа агентств.

Білінги медіа агентств, зазначені в рейтингу, носять індикативний характер. Методика рейтингу не дозволяє отримати більш точні значення білінгів, наблизивши їх до реальних бухгалтерських документів, однак цілком справляється зі своїм основним завданням – представити загальну розстановку сил на агентському медіа ринку.

Агентства ВРК, що мають бажання взяти участь у дослідженні та рейтингуванні, можуть звернутися до дирекції ВРК, щоб отримати форми для заповнення. Контактна особа – Ольга Підгорська, project@vrk.org.ua.   Це необхідно зробити протягом найближчого тижня, а саме до 11.04.2019. На заповнення цих форм буде надано ще один тиждень - до 18.04.2019.

ВРК планує зустріти нового Президента нашої країни з повністю підготовленим рейтингом медіа агентств 2018.